Długość dwusiecznej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
damian8m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 3 wrz 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Długość dwusiecznej

Post autor: damian8m »

Prosze o pomoc z zadaniem:

Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-4,-1) B=(-7,-5) C=(4,-7).
Oblicz długosć dwusiecznej AD kąta A

Jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Długość dwusiecznej

Post autor: Elvis »

\(\displaystyle{ AB=5}\), \(\displaystyle{ BC=5\sqrt{5}}\), \(\displaystyle{ CA=10}\). Trójkąt ABC jest prostokątny, A jest wierzchołkiem kąta prostego.
ODPOWIEDZ