Prostokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Prostokąt

Post autor: Petermus »

Oblicz szerokość prostokątnej ramy obrazu wiedząc, że obwód zewnętrznej ramy jest o 28 cm większy od obwodu wewnętrznej tej ramy.

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

Prostokąt

Post autor: jacek89 »

\(\displaystyle{ (2a+4d)+(2b+4d)=28+ 2a+2b}\)
\(\displaystyle{ 8d=28}\)
\(\displaystyle{ d=3,5cm}\)

d-szerokość ramy
a,b - długości boków wewnętrznej ramy

Pozdrawiam
jacek
ODPOWIEDZ