Prosiłbym, żeby ktoś wytłumaczył mi, jak zrobić następujące zadanie:
Dany jest czworokąt ABCD, którego kolejne boki mają długości 4,5,7,8. Kąt między najkrótszymi bokami tego czworokąta ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\), taką że cos\(\displaystyle{ \frac{-9}{19}}\)=\(\displaystyle{ \alpha}\) . Sprawdź, czy można na nim opisać okrąg.
Przyjąłem tezę, że \(\displaystyle{ \beta}\)+\(\displaystyle{ eta}\)=180 stopni, walczyłem z twierdzeniem cosinusów, ale się pogubiłem
Z góry dzięki za pomoc
Czy na czworokącie można opisać okrąg?
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Czy na czworokącie można opisać okrąg?
Z twierdzeniem cosinusów dobry pomysł, czemu ci nie wyszło ?
nazwijmy boki kolejno a,b,c,d a przekątna niech będzie x i dzieli czworokąt na trójkąty o bokach abx oraz cdx. Mamy tak :
\(\displaystyle{ x^{2} = a^{a} + b^{2} - 2abcos \\ \\ x^{2} = c^{2} + d^{2} - 2cdcos \beta}\)
Teraz łączymy oba równania i wyliczamy cosinus beta
\(\displaystyle{ a^{a} + b^{2} - 2abcos = c^{2} + d^{2} - 2cdcos \beta}\)
Teraz jak masz oba cosinusy, to policz ile wyjdzie \(\displaystyle{ cos( + \beta )}\) i jak wyjdzie (-1), to da się opisać okrąg.
nazwijmy boki kolejno a,b,c,d a przekątna niech będzie x i dzieli czworokąt na trójkąty o bokach abx oraz cdx. Mamy tak :
\(\displaystyle{ x^{2} = a^{a} + b^{2} - 2abcos \\ \\ x^{2} = c^{2} + d^{2} - 2cdcos \beta}\)
Teraz łączymy oba równania i wyliczamy cosinus beta
\(\displaystyle{ a^{a} + b^{2} - 2abcos = c^{2} + d^{2} - 2cdcos \beta}\)
Teraz jak masz oba cosinusy, to policz ile wyjdzie \(\displaystyle{ cos( + \beta )}\) i jak wyjdzie (-1), to da się opisać okrąg.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 5 razy
Czy na czworokącie można opisać okrąg?
Faktycznie, zrobiłem jakiś głupi błąd przy podstawianiu
Dzięki za pomoc!
Dzięki za pomoc!