mam takie zadanie
dwa okręgi , o (A, r1) i o (B,r2) są styczne zewnętrznie do siebie i oba są styczne
wewnętrznie do okręgu o(C, r3). Obwód trójkąta ABC wynosi 25 cm. Oblicz r3
ja myślę tak że jak obw ma 25 cm więc: 25=r1+r1+r2+r3-r2=2r1+r3
2r1+r3=25/2
r1+r3=12,5
no tym skończyłam a wiem że wynik ma być właśnie 12,5 cm
bardzo prosze o jakąś pomoc
okręgi
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
okręgi
Narysuj se to, i teraz dzielimy trójkącik na części i po kolei dodajemy je do siebie.
zaczniemy od najdłuższego boku powstałego z promieni r1 i r2
\(\displaystyle{ r_{1} + r_{2} + (r_{3} - r_{2}) + (r_{3} - r_{1}) = 25 2r_{3} = 25}\)
Koniec
zaczniemy od najdłuższego boku powstałego z promieni r1 i r2
\(\displaystyle{ r_{1} + r_{2} + (r_{3} - r_{2}) + (r_{3} - r_{1}) = 25 2r_{3} = 25}\)
Koniec