witam mam problem z dwoma zadaniami ponieważ byłem chory i mam pewne braki czy mógłby mi ktoś je pomóc rozwiązać.
1
w trapezie abcd miara kąta przy wierzchołku a jest 4 razy mniejszy niż miara kąta przy wierzchołku d
,a miara kąta przy c jest 3 razy większa niż przy wierzchołku b .oblicz miary kątów trapezu.
2
stosunek długości podstaw trapezu jest 7:3 a różnica ich długości wynosi 8
oblicz długość odcinka łączącego środki ramiona x.
Trapez, odcinek łączący ramiona
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Trapez, odcinek łączący ramiona
1)
przy wierzchołku A \(\displaystyle{ \sphericalangle a}\)
przy wierzchołku D \(\displaystyle{ \sphericalangle 4a}\)
przy wierzchołku B \(\displaystyle{ \sphericalangle B}\)
przy wierzchołku C \(\displaystyle{ \sphericalangle 3B}\)
\(\displaystyle{ a+4a=3B+B=180}\)
\(\displaystyle{ 5a=180}\)
\(\displaystyle{ a=36}\)
\(\displaystyle{ 4B=180}\)
\(\displaystyle{ B=45}\)
przy wierzchołku A \(\displaystyle{ \sphericalangle 36}\)
przy wierzchołku D \(\displaystyle{ \sphericalangle 144}\)
przy wierzchołku B \(\displaystyle{ \sphericalangle 45}\)
przy wierzchołku C \(\displaystyle{ \sphericalangle 135}\)
przy wierzchołku A \(\displaystyle{ \sphericalangle a}\)
przy wierzchołku D \(\displaystyle{ \sphericalangle 4a}\)
przy wierzchołku B \(\displaystyle{ \sphericalangle B}\)
przy wierzchołku C \(\displaystyle{ \sphericalangle 3B}\)
\(\displaystyle{ a+4a=3B+B=180}\)
\(\displaystyle{ 5a=180}\)
\(\displaystyle{ a=36}\)
\(\displaystyle{ 4B=180}\)
\(\displaystyle{ B=45}\)
przy wierzchołku A \(\displaystyle{ \sphericalangle 36}\)
przy wierzchołku D \(\displaystyle{ \sphericalangle 144}\)
przy wierzchołku B \(\displaystyle{ \sphericalangle 45}\)
przy wierzchołku C \(\displaystyle{ \sphericalangle 135}\)