obwód trójkąta, dłuższa podstawa trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
borubar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 sie 2008, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy

obwód trójkąta, dłuższa podstawa trapezu

Post autor: borubar »

Witam! Mam problem więc postanowiłem znów Was 'nawiedzić'. Proszę o pomoc w 2 zadaniach. Pozornie łatwych, ale dla mnie stanowiących problem :(

Zadanie 1

Odcinek AD ma długość 17cm. Oblicz obwód trójkąta ABC. rysunek

Zadanie 2

W pewnym trapezie trzy boki mają długość 6cm, a kąt rozwarty ma miarę 120*. Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu.

Za wszelką pomoc będę wdzięczny :) Pozdrawiam borubar



[ Dodano: 18 Września 2008, 21:53 ]
Ok, drugie zadanie to prościzna. Narysowałem porządnie i samo wyszło. Siedzę jednak nad tym pierwszym :(
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2008, o 13:56 przez borubar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

obwód trójkąta, dłuższa podstawa trapezu

Post autor: Sylwek »

Niech X będzie punktem styczności BC do okręgu, wówczas z twierdzenia o stycznych:
\(\displaystyle{ BX=BD, CX=CE, AD=AE}\), toteż:

\(\displaystyle{ AB+BC+CA=(AD-BD)+(BX+CX)+(AE-CE)= \\ =(AD+AE)+(BX-BD)+(CX-CE)= \\ =(AD+AD)+(BX-BX)+(CX-CX)=2AD=34 \ cm}\)
ODPOWIEDZ