trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
AsFalcon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Libiąż
Podziękował: 5 razy

trapez

Post autor: AsFalcon »

Dany jest trapez równoramienny, jego przekątna ma długość 61 cm, a wysokość 11 cm. Oblicz pole trapezu.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

trapez

Post autor: Sylwek »



Mamy: \(\displaystyle{ AB=DC+2HB}\) (dlaczego?), a także: \(\displaystyle{ AH=DC+HB}\), stąd:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(AB+CD)=\frac{1}{2}(DC+2HB+DC)=DC+HB=AH}\). Z drugiej strony: \(\displaystyle{ AH=60}\) (z Pitagorasa). Zatem pole wynosi:

\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}(AB+CD) h = AH h = 60 11 = 660 \ (cm^2)}\)
AsFalcon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Libiąż
Podziękował: 5 razy

trapez

Post autor: AsFalcon »

zrobiłem to troche inaczej wczoraj^^ ale ten sposób też dobry, dzięki:)
ODPOWIEDZ