Proszę o pomoc ponieważ nie mam zielonego pojęcia od czego się zabrać i jak to wykonać proszę z góry o w miarę szczegółowe rozwiązanie.
Z kwadratu odcięto ćwiartkę koła o promieniu równym długości boku kwadratu. Następnie w pozostałą figurę wpisano koło, którego pole jest równe \(\displaystyle{ \pi}\) (nie wiem jak je zapisać). Oblicz długość boku kwadratu. Wynik przedstaw w postaci \(\displaystyle{ a+b \sqrt{c}}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są liczbami naturalnymi.
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
z kwadratu odcięto ćwiartkę koła
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
z kwadratu odcięto ćwiartkę koła
promień małego koła jest równe r=1 a dużego R=a
\(\displaystyle{ \sqrt{2}+1+a=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ a=(\sqrt{2}+1)^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ a=2\sqrt{2}+3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}+1+a=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ a=(\sqrt{2}+1)^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ a=2\sqrt{2}+3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 27 lis 2006, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Ząbek
- Podziękował: 15 razy
z kwadratu odcięto ćwiartkę koła
no tak ale skąd się wzieło \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i gdzie się podziała 1 z działania \(\displaystyle{ \sqrt{2}+1+a=a \sqrt{2}}\)