który z wielokątów foremnych ma 2 razy więcej boków niż przekątnych?
Pisz po polsku.
Szemek
znajdź wielokąt spełniąjący warunek
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
znajdź wielokąt spełniąjący warunek
Z:n>0
\(\displaystyle{ n(n-3)= \frac{1}{2} n}\)
\(\displaystyle{ 2n(n-3)=n}\)
\(\displaystyle{ 2n ^{2} -6n=n}\)
\(\displaystyle{ n ^{2} -6n=0}\)
\(\displaystyle{ n(n-6)=0}\)
\(\displaystyle{ n=0}\) nie nalezy do założenia to
LUb
\(\displaystyle{ n=6}\)
Czyli chodzi o sześciokąt foremny ;p
\(\displaystyle{ n(n-3)= \frac{1}{2} n}\)
\(\displaystyle{ 2n(n-3)=n}\)
\(\displaystyle{ 2n ^{2} -6n=n}\)
\(\displaystyle{ n ^{2} -6n=0}\)
\(\displaystyle{ n(n-6)=0}\)
\(\displaystyle{ n=0}\) nie nalezy do założenia to
LUb
\(\displaystyle{ n=6}\)
Czyli chodzi o sześciokąt foremny ;p