Trapez opisany na okręgu
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Trapez opisany na okręgu
Jak sobie narysujesz to z rysunku widać , że: \(\displaystyle{ h=10cm}\)
Jeśli wielokąt jest opisany na okręgu to zachodzi, że: \(\displaystyle{ a+b=c+d a+b=30 cm}\)
Pole trapezu: \(\displaystyle{ P=\frac{a+b}{2}h=150 cm^2}\)
Jeśli wielokąt jest opisany na okręgu to zachodzi, że: \(\displaystyle{ a+b=c+d a+b=30 cm}\)
Pole trapezu: \(\displaystyle{ P=\frac{a+b}{2}h=150 cm^2}\)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, o 22:08 przez meninio, łącznie zmieniany 1 raz.