Ilośc pudełek

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kugelsicher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Ilośc pudełek

Post autor: kugelsicher »

Panoramiczny telewizor 28-calowy jest pakowany w kartanowe pudełko o wymiarach 60 x 100 x 60. Oblicz ile takich pideł zmiesci sie w magazynie, którego podłoga ma wymiary 6,5 x 3 a wysokość jest równa 2,5 wiedząc ze pudło nie moze stać pionowo ( to znaczy na kwadratowym boku )
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Ilośc pudełek

Post autor: Wicio »

Najpierw patrzę ile się zmieści Tv na podłodze
Pole podłogi to:
\(\displaystyle{ P=6,5 3=19,5m ^{2}}\)

Pole podstawy pudełka:
\(\displaystyle{ P=0,6 1=0,6m}\)

Więc na podłodze zmieści się:
\(\displaystyle{ 19,5:0,6=32,5}\) więc zmieści się 32 TV

Teraz patrzę ile w pionie się zmieści TV
Wysokość magazynu to 2,5m a wysokość pudełka TV równa się 0,6m,więc liczę ile zmieści się pudełek w pionie (jedno na drugim)
\(\displaystyle{ 2,5:0,6 4,17}\) więc zmieszczą się 4 TV

Więc do magazynu wejdzie:
\(\displaystyle{ 4 32=128}\) telewizorów
ODPOWIEDZ