Objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Objętość walca
Pole powierzchni całkowitej walca, którego wysokośćjest dwa razy większa od średnicy podstawy, jest równe 785 cm kw. Oblicz objętość tego walca, przyjumując ze PI = 3,14
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Objętość walca
\(\displaystyle{ H=2d}\)
\(\displaystyle{ d=2r}\)
\(\displaystyle{ H=4r}\)
\(\displaystyle{ Pc=2 \pi r(r+H)}\)
\(\displaystyle{ 785=2\pi r (r+4r)}\)
\(\displaystyle{ 785=2 \pi 5r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} =25}\)
\(\displaystyle{ r=5cm}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2} H}\)
\(\displaystyle{ V=3,14 25 20=1570cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ d=2r}\)
\(\displaystyle{ H=4r}\)
\(\displaystyle{ Pc=2 \pi r(r+H)}\)
\(\displaystyle{ 785=2\pi r (r+4r)}\)
\(\displaystyle{ 785=2 \pi 5r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} =25}\)
\(\displaystyle{ r=5cm}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2} H}\)
\(\displaystyle{ V=3,14 25 20=1570cm ^{3}}\)