Jak to rozwiazać?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Karola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 16 paź 2005, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska ...
Podziękował: 9 razy

Jak to rozwiazać?

Post autor: Karola »

Na płaskim terenie ustawiono dwa słupy o wysokości 3m i 6m. Wierzchołek jednego słupa połączono silnie napiętą liną z podstawą drugiego słupa i odwrotnie . Na jakiej wysokości krzyżują się obie liny? Jak to rozwiązać? ;)

[ Dodano: Pią Paź 28, 2005 8:40 pm ]
co jest? czy nik nie umie tego rozwiązać?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Jak to rozwiazać?

Post autor: Lady Tilly »

Jeżeli odległość słupów nie wpływa na wysokość skrzyżowania lin to możesz rozpatrzeć to jako figure płaską mianowicie jako trapez, w którym boki równoległe to te słupy, a boki nierównoległe to płaski teren od słupa do słupa oraz odległość od wierzchołków słupów. Dalej poradzisz sobie. Kombinuj, korzystając ze wskazówki.
Karola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 16 paź 2005, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska ...
Podziękował: 9 razy

Jak to rozwiazać?

Post autor: Karola »

ok dzięki, nie wpadłam na to z tym trapezem
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Jak to rozwiazać?

Post autor: Tristan »

Szukana wysokość to połowa średniej harmonicznej tych słupów. W takim razie wyniesie ona \(\displaystyle{ \frac{1}{\frac{1}{3}+\frac{1}{6}}=2}\).
ODPOWIEDZ