Oblicz promień okręgu wpisanego w romb o boku 13 i przekątnej 24
wyliczyłem druga przekątną z wzoru pitagorasa, ma ona długość f=10
Dane:
a=13
e=24
f=10
r=?
czy ktoś może mi pomóc i krok po kroku wytłumaczyć to?
Nie mam żadnego kąta poza prostym na przecięciu przekątnych ale wzór na r to
r= 1/2 a*sin(alfa) i tu się pojawia problem
Promień okręgu wpisanego w rąb
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
Promień okręgu wpisanego w rąb
Rysunek:
h t t p[dwukropek]//pl[kropka]wikipedia[kropka]org/wiki/Grafika:Romb_rys[kropka]png
Przekątne przecinają się w połowie więc
z trójkąta ASD wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{5}{13} =\sin \frac{1}{2} \\ \\
\frac{5}{13}*2 = 0,7692 \\ \\
50\\}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}}\)\(\displaystyle{ *13* \sin50}\)
\(\displaystyle{ r 4.979}\)
h t t p[dwukropek]//pl[kropka]wikipedia[kropka]org/wiki/Grafika:Romb_rys[kropka]png
Przekątne przecinają się w połowie więc
z trójkąta ASD wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{5}{13} =\sin \frac{1}{2} \\ \\
\frac{5}{13}*2 = 0,7692 \\ \\
50\\}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}}\)\(\displaystyle{ *13* \sin50}\)
\(\displaystyle{ r 4.979}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
Promień okręgu wpisanego w rąb
a dlaczego:Tux pisze:Rysunek:
h t t p[dwukropek]//pl[kropka]wikipedia[kropka]org/wiki/Grafika:Romb_rys[kropka]png
Przekątne przecinają się w połowie więc
z trójkąta ASD wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{5}{13} =\sin \frac{1}{2} \\ \\
\frac{5}{13}*2 = 0,7692 \\ \\
50\\}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}}\)\(\displaystyle{ *13* \sin50}\)
\(\displaystyle{ r 4.979}\)
frac{5}{13} =sin frac{1}{2} \ \
skąd to 5 przecież wzór wygląda
r= frac{1}{2}*a*sin(alfa) a r nie mamy u ciebie to wygląda jak podstawienie połowy f za r a to jest błąd sam się na tym złapałem
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
Promień okręgu wpisanego w rąb
Przekątne przecinają się w połowie i pod kątem prostym więc
\(\displaystyle{ \frac{10}{2}=5}\)
i teraz bierzesz \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2} = \frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) z tego względu, że liczymy kąt który jest połową kąta w rombie
\(\displaystyle{ \frac{10}{2}=5}\)
i teraz bierzesz \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2} = \frac{5}{13}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) z tego względu, że liczymy kąt który jest połową kąta w rombie
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
Promień okręgu wpisanego w rąb
ahah dzięki czasami aż się dziwie jaki mogę być tępy po tylu godz w szkole
masz plusa
masz plusa