Zadanie na kwadracie.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xlodder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Choszczno
Podziękował: 2 razy

Zadanie na kwadracie.

Post autor: xlodder »

Potrzebna pomoc do zadania:
Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2 cm. Oblicz pole i
obwód tego kwadratu.

Cieżko znaleść mi koncepcje.

prosze o pomoc!
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Zadanie na kwadracie.

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ d-a=2}\), gdzie \(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\), czyli:
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}-a=2\\
a(\sqrt{2}-1)=2 \\
a=2(\sqrt{2}+1)}\)


Zatem:
\(\displaystyle{ P=a^2=4(\sqrt{2}+1)^2 \\
O=4a=8(\sqrt{2}+1)}\)
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Zadanie na kwadracie.

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ a \sqrt{2} -2=a}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2} -a=2}\)
\(\displaystyle{ a( \sqrt{2} -1)=2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{\sqrt{2} -1}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \sqrt{2} +2}\)

masz a więc możesz obliczyć pole i obwód
ODPOWIEDZ