Stosunek Pól
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Libiąż
- Podziękował: 5 razy
Stosunek Pól
Stosunek długości przekątnych rombu wynosi 3:4. Oblicz stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb.
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
Stosunek Pól
Oznaczmy krótszą przekątną przez \(\displaystyle{ 6a}\), dłuższą przez \(\displaystyle{ 8a}\). Bok rombu ma długość \(\displaystyle{ 5a}\) (z tw. Pitagorasa). Pole wynosi \(\displaystyle{ 24a^2}\) (połowa iloczynu przekątnych). Jednocześnie pole wynosi \(\displaystyle{ 10ar}\), gdzie \(\displaystyle{ r}\) to promień koła (połowa iloczynu obwodu i promienia). Dalej obliczasz pole koła i końcowy wynik.
- Ichiban
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 31 razy
Stosunek Pól
\(\displaystyle{ d_1}\) - krótsza przekątna
\(\displaystyle{ d_2}\) - dłuższa przekątna
Przyjmujemy, że
\(\displaystyle{ d_1 = 6a}\)
\(\displaystyle{ d_2 = 8a}\)
Rozpatrzymy trójkąt prostokątny utworzony przez przekątne i bok rombu:
Przyprostokątne trójkąta to:
\(\displaystyle{ x = \frac{d_1}{2} = 3a}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{d_2}{2} = 4a}\)
\(\displaystyle{ z}\) - przeciwprostokątna (a jednocześnie bok rombu)
Z twierdzenia Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = z^2}\)
\(\displaystyle{ z = \sqrt{x^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ z = \sqrt{(3a)^2+(4a)^2} = \sqrt{9a^2+16a^2} = \sqrt{25a^2} = 5a}\)
Obliczamy pole rombu:
\(\displaystyle{ P_r = \frac{d_1 d_2}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_r = \frac{6a 8a}{2} = 24a^2}\)
Aby obliczyć pole koła potrzebujemy promienia:
\(\displaystyle{ P_k = \pi r^2}\)
Promień koła wpisanego w romb to połowa wysokości:
\(\displaystyle{ r = \frac{h}{2}}\)
Wysokość można policzyć ze wzoru na pole rombu:
\(\displaystyle{ P_r = zh}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{P_r}{z}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ r = \frac{P_r}{2z}}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ r = \frac{24a^2}{10a} = \frac{12a}{5}}\)
Pole koła to:
\(\displaystyle{ P_k = \pi r^2}\)
\(\displaystyle{ P_k = \pi ft(\ \frac{12a}{5} \right)^2 = \frac{144 \pi a^2}{25}}\)
Obliczamy stosunek:
\(\displaystyle{ \frac{P_r}{P_k} = 24a^2 \frac{25}{144 \pi a^2} = \frac{25}{6\pi}}\)
\(\displaystyle{ d_2}\) - dłuższa przekątna
Przyjmujemy, że
\(\displaystyle{ d_1 = 6a}\)
\(\displaystyle{ d_2 = 8a}\)
Rozpatrzymy trójkąt prostokątny utworzony przez przekątne i bok rombu:
Przyprostokątne trójkąta to:
\(\displaystyle{ x = \frac{d_1}{2} = 3a}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{d_2}{2} = 4a}\)
\(\displaystyle{ z}\) - przeciwprostokątna (a jednocześnie bok rombu)
Z twierdzenia Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = z^2}\)
\(\displaystyle{ z = \sqrt{x^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ z = \sqrt{(3a)^2+(4a)^2} = \sqrt{9a^2+16a^2} = \sqrt{25a^2} = 5a}\)
Obliczamy pole rombu:
\(\displaystyle{ P_r = \frac{d_1 d_2}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_r = \frac{6a 8a}{2} = 24a^2}\)
Aby obliczyć pole koła potrzebujemy promienia:
\(\displaystyle{ P_k = \pi r^2}\)
Promień koła wpisanego w romb to połowa wysokości:
\(\displaystyle{ r = \frac{h}{2}}\)
Wysokość można policzyć ze wzoru na pole rombu:
\(\displaystyle{ P_r = zh}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{P_r}{z}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ r = \frac{P_r}{2z}}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ r = \frac{24a^2}{10a} = \frac{12a}{5}}\)
Pole koła to:
\(\displaystyle{ P_k = \pi r^2}\)
\(\displaystyle{ P_k = \pi ft(\ \frac{12a}{5} \right)^2 = \frac{144 \pi a^2}{25}}\)
Obliczamy stosunek:
\(\displaystyle{ \frac{P_r}{P_k} = 24a^2 \frac{25}{144 \pi a^2} = \frac{25}{6\pi}}\)