Pole rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
AsFalcon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Libiąż
Podziękował: 5 razy

Pole rombu

Post autor: AsFalcon »

Pole rombu, którego kąt rozwarty jest 3 razy większy od kąta ostrego tego rombu wynosi 13cm^2. oblicz długość boku tego rombu.
Awatar użytkownika
Ichiban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 31 razy

Pole rombu

Post autor: Ichiban »

kąt ostry - \(\displaystyle{ \alpha}\)
kąt rozwarty - \(\displaystyle{ 3\alpha}\)

\(\displaystyle{ \alpha + 3\alpha = 180^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 45^{\circ}}\)

\(\displaystyle{ P = a^2 \sin }\)

\(\displaystyle{ a = \sqrt{\frac{P}{\sin }}}\)

\(\displaystyle{ a = \sqrt{\frac{13}{\frac{\sqrt{2}}{2}}}\)

\(\displaystyle{ a = \sqrt{\frac{2 13}{\sqrt{2}}}\)

\(\displaystyle{ a = \sqrt{\frac{26}{\sqrt{2}}}\)

\(\displaystyle{ a = \sqrt{\frac{26 \sqrt{2}}{2}}\)

\(\displaystyle{ a = \sqrt{13 \sqrt{2}} cm}\)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2008, o 22:19 przez Ichiban, łącznie zmieniany 1 raz.
AsFalcon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Libiąż
Podziękował: 5 razy

Pole rombu

Post autor: AsFalcon »

masz chyba jakiś błąd, zrobiłem to troche innym wzorem, wyszedł troszkę inny wynik, no i to ja mam dobrze, bo sprawdziłem w wynikach, ma wyjść \(\displaystyle{ 4\sqrt[4]{2}}\)

[ Dodano: 13 Września 2008, 22:13 ]
oj już wiem gdzie jest błąd, ale to moja wina... zadanie jest dobrze rozwiązane, Pole miało się równać 16, nie wiem czemu wpisałem 13, Sorry
ODPOWIEDZ