Oblicz \(\displaystyle{ \alpha}\)
a) - tu znajduje sie obrazek
Bardzo proszę o pomoc.
Obliczanie Alfa
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Obliczanie Alfa
\(\displaystyle{ \sphericalangle AOD=180-120=60}\)
Załóżmy,że punkt przecięcia AB i CD to E
\(\displaystyle{ \sphericalangle OED=180-100=80}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ODE=180-80-60=40}\)
\(\displaystyle{ OD=OC}\) bo to promienie,więc:
\(\displaystyle{ \sphericalangle CDO=\sphericalangle OCD=40}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle COD=180-40-40=100}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle alfa=100-60=40}\)
Załóżmy,że punkt przecięcia AB i CD to E
\(\displaystyle{ \sphericalangle OED=180-100=80}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ODE=180-80-60=40}\)
\(\displaystyle{ OD=OC}\) bo to promienie,więc:
\(\displaystyle{ \sphericalangle CDO=\sphericalangle OCD=40}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle COD=180-40-40=100}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle alfa=100-60=40}\)