Wiedząc, że miary kątów trójkąta ABC wpisanego w okrąg wynosza \(\displaystyle{ | A| = 40^{0}}\), \(\displaystyle{ | B|=70^{0}}\), wyznacz miarę kąta między prostą AB i styczną do okręgu w wierzchołku C trójkąta ABC.
Proszę o pomoc.
Kąty
- SK8
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 10:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 36 razy
Kąty
Oznaczam szukany kąt \(\displaystyle{ \alpha=|katM|}\)
Kąt \(\displaystyle{ MBC}\) liczysz z tw. o kątach przyległych (ma miarę \(\displaystyle{ 110}\) stopni).
Kąt \(\displaystyle{ BCM}\) liczysz z tw. o kątach dopisanych (jest on równy kątowi wpisanemu opartemu na tym samym łuku czyli \(\displaystyle{ 40}\) stopni)
Więc \(\displaystyle{ \alpha=180-(110+40)=30}\)
Kąt \(\displaystyle{ MBC}\) liczysz z tw. o kątach przyległych (ma miarę \(\displaystyle{ 110}\) stopni).
Kąt \(\displaystyle{ BCM}\) liczysz z tw. o kątach dopisanych (jest on równy kątowi wpisanemu opartemu na tym samym łuku czyli \(\displaystyle{ 40}\) stopni)
Więc \(\displaystyle{ \alpha=180-(110+40)=30}\)