Wyznacz miary kątów trójkąta ABC:
a)
- tu znajduje się rysunek
Bardzo proszę o pomoc.
Wyznaczanie miar kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Wyznaczanie miar kątów
Ponieważ trójkąt AOC jest równoramienny więc :
\(\displaystyle{ | CAO|=| ACO|= \frac{180^0-30^0}{2}=75^0}\)
Ponieważ trójkat BOC jest równoramienny więc:
\(\displaystyle{ | OCB|=| OBC|= \frac{180^0-70^0}{2}=55^0}\)
Ponieważ trójkat BOA jest równoramienny więc:
\(\displaystyle{ | OAB|=| OBA|= \frac{180^0-(30^0+70^0)}{2}=40^0}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ | BAC|=75^0-40^0=35^0 \\ | ABC|=55^0-40^0=15^0 \\ | ACB|=75^0+55^0=130^0}\)
\(\displaystyle{ | CAO|=| ACO|= \frac{180^0-30^0}{2}=75^0}\)
Ponieważ trójkat BOC jest równoramienny więc:
\(\displaystyle{ | OCB|=| OBC|= \frac{180^0-70^0}{2}=55^0}\)
Ponieważ trójkat BOA jest równoramienny więc:
\(\displaystyle{ | OAB|=| OBA|= \frac{180^0-(30^0+70^0)}{2}=40^0}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ | BAC|=75^0-40^0=35^0 \\ | ABC|=55^0-40^0=15^0 \\ | ACB|=75^0+55^0=130^0}\)