Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
alimak
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
- Podziękował: 31 razy
Post
autor: alimak »
trójką o obwodzie 20 cm jest opisany na okręgu o promieniu 3 cm. oblicz pole tego trójkąta.
-
Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Post
autor: Wicio »
\(\displaystyle{ P=pr}\) gdzie p to połowa obwodu
\(\displaystyle{ P=10 3=30cm ^{2}}\)