Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
Witajcie:)
Mam problem z takim zadaniem, oto treść:
"W trójkąt równoramienny, o kącie przy podstawie równym 30°, wpisano okrąg o promieniu 2. Oblicz pole tego trójkąta."
Liczę na Waszą pomoc.
Mam problem z takim zadaniem, oto treść:
"W trójkąt równoramienny, o kącie przy podstawie równym 30°, wpisano okrąg o promieniu 2. Oblicz pole tego trójkąta."
Liczę na Waszą pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
Opuszczamy wysokość z wierzchołka C
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)h=r
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)h=2
h=6
teraz powstaje nam trójkąt prostokątny z fcji tryg obliczamy tg30*. to jest 1/2 podstawy mnożysz żrzez 2 i wyliczasz ze wzoru na pole.
Chyba dobrze
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)h=r
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)h=2
h=6
teraz powstaje nam trójkąt prostokątny z fcji tryg obliczamy tg30*. to jest 1/2 podstawy mnożysz żrzez 2 i wyliczasz ze wzoru na pole.
Chyba dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
Ta zależność jest chyba tylko w trójkącie równobocznym, prawda?burek1990 pisze:Opuszczamy wysokość z wierzchołka C
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)h=r
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
Rysujemy wysokosc tego trojkata. Przy gornym wierzchołku mamy kat 120 stopni, a wysokosc dzieli go na pol. Z wykorzystaniem promienia liczymy z sin 60 czesc wysokosci (odleglosc od gornego wierzcholka do srodka okregu). potem dodajemy dlugosc promienia i mamy wys. Z ta dana latwo policzymy dl podst i samo pole.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
nie \(\displaystyle{ tg30^{\circ}}\) ale \(\displaystyle{ tg15^{\circ}!!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
tg15? przecież kąta przy podstawie nie dzielimy na pół? Ta zależność rzeczywiście była w równobocznym?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
obliczyłam, że dłg tego odcinka wynosi \(\displaystyle{ \approx 2,3}\), zgadza się?borysfan pisze:Z wykorzystaniem promienia liczymy z sin 60 czesc wysokosci (odleglosc od gornego wierzcholka do srodka okregu)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
tak dokladnie \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}/3}\)
[ Dodano: 10 Września 2008, 20:27 ]
\(\displaystyle{ sin60= \frac{2}{x}}\) x to nasz odcinek
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{2}{x}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
[ Dodano: 10 Września 2008, 20:30 ]
mamy wysokosc i wszystkie katy, wystarczy teraz z cos albo sin policzyc dlugosc polowy podstawy.
[ Dodano: 10 Września 2008, 20:27 ]
\(\displaystyle{ sin60= \frac{2}{x}}\) x to nasz odcinek
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{2}{x}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
[ Dodano: 10 Września 2008, 20:30 ]
mamy wysokosc i wszystkie katy, wystarczy teraz z cos albo sin policzyc dlugosc polowy podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PC
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
Z cosx ani sinx nie można obliczyć, zostaje tgx....ale i tak coś wychodzi źle;/
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Pole trójkąta wpisanego w okrąg.
wysokosc tego trojkata wynosi
\(\displaystyle{ h= \frac{4 \sqrt{3} }{3}+2= \frac{4 \sqrt{3} +6}{3}}\)
rzeczywiscie nie z cos ani sin. sorry
a to podstawa
\(\displaystyle{ tg30= \frac{h}{0,5a}}\)
\(\displaystyle{ a=12(2+ \sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{4 \sqrt{3} }{3}+2= \frac{4 \sqrt{3} +6}{3}}\)
rzeczywiscie nie z cos ani sin. sorry
a to podstawa
\(\displaystyle{ tg30= \frac{h}{0,5a}}\)
\(\displaystyle{ a=12(2+ \sqrt{3})}\)