średnia geometryczna długości podstaw.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
burek1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 wrz 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

średnia geometryczna długości podstaw.

Post autor: burek1990 »

1)Wykaż że jeśli trapez równoramienny o podstawach różnej długości jest opisany na okręgu to długość jego wysokości jest równa średniej geometrycznej długości jego podstaw.

2)W trójkącie ABC mamy dane dł. boku AB= 4 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) AC=6 kąt CAB=30*. Oblicz pole czworokąta ABCD gdzie D jest obrazem pktu C w symetri względem symetralnej AB
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

średnia geometryczna długości podstaw.

Post autor: Elvis »

1) Oznacz długości boków. Spuść wysokość z jednego z końców krótszej podstawy, otrzymasz trójkąt prostokątny. Użyj tw. Pitagorasa i tw. o czworokącie opisanym na okręgu.
burek1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 wrz 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

średnia geometryczna długości podstaw.

Post autor: burek1990 »

Nie mam podanych długości boków. A tw. o czworokącie chodzi ci o a+c=b+d?
ODPOWIEDZ