Stosunek długości odcinków w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Agniecha1818
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 62 razy

Stosunek długości odcinków w trójkącie

Post autor: Agniecha1818 »

Proszę o pomoc, jestem tu nowa. WITAM WSZYSTKICH Jeśli będe mogła na pewno się odwdzięczę.
A tu mam zadanie:
Prosta równoległa do podstawy AB trójkąta AB, przecinająca ramiona AC i BC odpowiednio w punktach D i E, dzieli ten trójkąt na dwie równe figury o równych polach. Oblicz stosunek długości odcinków, na które ta prosta dzieli ramiona trójkąta.

Bardzo proszę o pomoc, to rozwiązanie jest mi dzisiaj bardzo potrzebne.
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 21:42 przez Agniecha1818, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Stosunek długości odcinków w trójkącie

Post autor: Elvis »

\(\displaystyle{ \frac{P_{CDE}}{P_{ABC}}=\frac{1}{2}}\), a ponieważ trójkąty ABC i CDE są podobne, więc \(\displaystyle{ \frac{CD}{CA} = \frac{CE}{CB} = \frac{1}{\sqrt{2}}}\). Wynik już wyliczysz.
Agniecha1818
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 62 razy

Stosunek długości odcinków w trójkącie

Post autor: Agniecha1818 »

DZIĘKI

[ Dodano: 9 Września 2008, 22:46 ]
hmmm...gdzieś chyba popełniam błąd, bo odpowiedz powinna byc
|CD|:|DA|=|CE|:|EB|=1+V2
ODPOWIEDZ