Witam! Mam problem z zadaniem. Oto ono:
1.
Bok rombu ma długość 7cm, a jedna z przekątnych 10 cm. Oblicz pole tego rombu.
Z góry dzięki!
Pole rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 28 sty 2007, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin/Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 55 razy
Pole rombu
a - długość boku
e, f - długości przekątnych
\(\displaystyle{ a=7}\)
\(\displaystyle{ e=10}\)
\(\displaystyle{ a^{2} - ft(\frac{1}{2}e\right)^{2}=\left(\frac{1}{2}f\right)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7^{2} - ft(\frac{1}{2} 10 \right)^{2}=\left(\frac{1}{2}f\right)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 49-25= \frac{1}{4}f^{2}}\)
\(\displaystyle{ f^{2}=96}\)
\(\displaystyle{ f=4\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}ef}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 10 4\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P=20\sqrt{6}}\)
e, f - długości przekątnych
\(\displaystyle{ a=7}\)
\(\displaystyle{ e=10}\)
\(\displaystyle{ a^{2} - ft(\frac{1}{2}e\right)^{2}=\left(\frac{1}{2}f\right)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7^{2} - ft(\frac{1}{2} 10 \right)^{2}=\left(\frac{1}{2}f\right)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 49-25= \frac{1}{4}f^{2}}\)
\(\displaystyle{ f^{2}=96}\)
\(\displaystyle{ f=4\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}ef}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 10 4\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ P=20\sqrt{6}}\)