na okręgu opisano trapez równoramienny
na okręgu opisano trapez równoramienny
na okręgu opisano trapez równoramienny,kąt rozwarty trapezu ma miarę 150 stopni,a odcinek łączący środki ramion ma 12 cm długości.oblicz długość promienia okrgu
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2010, o 13:26 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
na okręgu opisano trapez równoramienny
\(\displaystyle{ \overline{MN}}\) - odcinek łączący środki ramion trapezu
a, b - podstawy trapezu
x - ramiona trapezu
r - promień okręgu
\(\displaystyle{ |MN|= \frac{a+b}{2} \frac{a+b}{2} =24 a+b=12}\)
Ponieważ w trapez można wpisać okrąg, więc zachodzi równość:
\(\displaystyle{ 2x=a+b 2x=12 x=6}\)
Miara kąta ostrego trapezu wynosi: \(\displaystyle{ 180^o-150^o=30^o}\)
Z funkcji trygonometrycznych: \(\displaystyle{ sin30^o= \frac{2r}{x} \frac{1}{2} = \frac{2r}{6} r=3}\)
a, b - podstawy trapezu
x - ramiona trapezu
r - promień okręgu
\(\displaystyle{ |MN|= \frac{a+b}{2} \frac{a+b}{2} =24 a+b=12}\)
Ponieważ w trapez można wpisać okrąg, więc zachodzi równość:
\(\displaystyle{ 2x=a+b 2x=12 x=6}\)
Miara kąta ostrego trapezu wynosi: \(\displaystyle{ 180^o-150^o=30^o}\)
Z funkcji trygonometrycznych: \(\displaystyle{ sin30^o= \frac{2r}{x} \frac{1}{2} = \frac{2r}{6} r=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
na okręgu opisano trapez równoramienny
Połowa sumy długości podstaw równa się długości odcinka łączącego środki ramion trapezu, czyli
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\), więc \(\displaystyle{ a+b=24}\)
A i
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{2r}{6} \Leftrightarrow r=3}\) nie jest poprawnie obliczone...
Z tego by wyszło 1.5
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\), więc \(\displaystyle{ a+b=24}\)
A i
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{2r}{6} \Leftrightarrow r=3}\) nie jest poprawnie obliczone...
Z tego by wyszło 1.5