Punkt A(2,4) jest środkiem okręgu o promieniu r1=3. Punkt B(6,7) jest środkiem o okręgu o promieniu r
a) Oblicz odległość między środkami tych okręgów
b) Podaj liczbę punktów wspólnych tych okręgów w zaleznosci od r
- brak punktów wspólnych
- 1 punkt wspólny
- 2 punkty wspólne
Okręgi i proste
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Okręgi i proste
a)
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(6-2)^2+(7-4)^2} = \sqrt{16+9}= \sqrt{25} =5}\)
b)
- brak punktów wspólnych:
\(\displaystyle{ r_1 +r 3+r r|AB| \Leftrightarrow 3+r>5 \Leftrightarrow r>2}\)
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(6-2)^2+(7-4)^2} = \sqrt{16+9}= \sqrt{25} =5}\)
b)
- brak punktów wspólnych:
\(\displaystyle{ r_1 +r 3+r r|AB| \Leftrightarrow 3+r>5 \Leftrightarrow r>2}\)