Ile metrów koronki potrzeba na obszycie prostokątnej serwetki o powierzchni 200 cm2, jeżeli stosunek boków wynosi 2 do 5 ??
Proszę o podpowiedź
koronka obszyta wokół prostokątnej serwetki
koronka obszyta wokół prostokątnej serwetki
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2008, o 20:54 przez karinas15, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
koronka obszyta wokół prostokątnej serwetki
Oznaczamy boki jako:
2x oraz 5x
Wzór na pole prostokąta to:
\(\displaystyle{ P=a b}\)
\(\displaystyle{ P=2x 5x}\)
\(\displaystyle{ 200=10x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 20=x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=2 \sqrt{5}}\)
No i masz x, więc obliczasz boki i potem obwód prostokąta i to jest odpowiedź
2x oraz 5x
Wzór na pole prostokąta to:
\(\displaystyle{ P=a b}\)
\(\displaystyle{ P=2x 5x}\)
\(\displaystyle{ 200=10x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 20=x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=2 \sqrt{5}}\)
No i masz x, więc obliczasz boki i potem obwód prostokąta i to jest odpowiedź