Witam, meczylem sie nad tym zadaniem ale i tak nic nie wymyslilem, wiec prosze was o pomoc, i mam nadzieje ze w dobrym miejscu pisze.
Oblicz promień okregu wpisanego w trójkąt jezeli a=5cm,b=12cm,c=13cm.
Prosil bym nie tylko o udzielenie pomocy ale tez o wytlumaczenie co skad, z gory dzieki.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 13:00 przez Albatross201, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
Najpierw korzystamy ze wzoru Herona i obliczamy pole tego trojkata
\(\displaystyle{ P= \sqrt{15 (15-5) (15-13) (15-12)} =30}\)
teraz otrzymany wynik wstawiamy do wzoru na pole trojkata z wykorzystanie dlugosci promienia okregu wpisanego
\(\displaystyle{ P=r p}\) gdzie p to polowa obwodu
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ P= \sqrt{15 (15-5) (15-13) (15-12)} =30}\)
teraz otrzymany wynik wstawiamy do wzoru na pole trojkata z wykorzystanie dlugosci promienia okregu wpisanego
\(\displaystyle{ P=r p}\) gdzie p to polowa obwodu
\(\displaystyle{ r=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy