Trapez- wysokość, dł. przekątnej.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
koskikos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Parzeczew

Trapez- wysokość, dł. przekątnej.

Post autor: koskikos »

Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 61 cm, a wysokość trapezu ma długość 11 cm. Oblicz pole trapezu.

Dzięki
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Trapez- wysokość, dł. przekątnej.

Post autor: Mortify »

Z pitagorasa mamy: \(\displaystyle{ 61^2-11^2=3600=60^2}\)
zauważ, że długości podstaw możemy zapisać jako \(\displaystyle{ 60-a}\) i \(\displaystyle{ 60+a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to jest długość tego "kawałka" podstawy przy ramieniu.
zatem \(\displaystyle{ P=0,5(60+a+60-a)*11=60*11=660j^2}\)
ODPOWIEDZ