Długości promieni
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zakopane
- Podziękował: 13 razy
Długości promieni
na boku BC trojkata rownobocznego ABC obrano punkt D tak ze CD : DB = 2 : 1 . oblicz sinusy katow CAD i DAB oraz stosunek dlugosci promieni okregow opisanych na trojkatach ACD i ABD
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 8 wrz 2008, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Długości promieni
Ok, więc zacznijmy od tego że w trójkącie równobocznym wszystkie kąty mają miarę 60 stopni. Oznaczmy każdy bok jako \(\displaystyle{ a}\) czyli
\(\displaystyle{ |AB|=|BC|=|AC|=a}\) i jak wynika z danych w zadaniu \(\displaystyle{ |DB|= \frac{1}{3}a}\) i \(\displaystyle{ |DC|= \frac{2}{3}a}\)
Teraz posługując się twierdzeniem cosinusów dla trójkąta DAB obliczamy długość odcinka AD:
\(\displaystyle{ |AD|=\sqrt{(\frac{1}{3}a)^2+a^2-2*\frac{1}{3}a*a*\frac{1}{2}}}\)
\(\displaystyle{ |AD|= \frac{\sqrt{7}}{3}a}\)
teraz z twierdzenia sinusów dla trójkąta ADC obliczam sinus kąta CAD:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{2}{3} a}{\sin \angle ACD}= \frac{ \frac{\sqrt7}{9}a }{ \frac{\sqrt3}{2} }}\)
z tego \(\displaystyle{ \sin \angle ACD= \frac {\sqrt21}{7}}\)
analogicznie obliczasz sinus kąta DAB korzystając z twierdzenia sinusów w trójkącie DAB
Co do stosunku promieni. Z tw sinusów dla trójkąta ADC:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{\sin \angle DCA}= 2R_{1}}\) gdzie R1 - to długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
z tw sinusów dla trójkąta ABD:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{\sin \angle ABD}=2R_{2}}\) ale ponieważ
\(\displaystyle{ \angle DCA=\angle ABD}\) to
\(\displaystyle{ R_{1}=R_{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{R_{1}}{R_{2}}=1}\)
\(\displaystyle{ |AB|=|BC|=|AC|=a}\) i jak wynika z danych w zadaniu \(\displaystyle{ |DB|= \frac{1}{3}a}\) i \(\displaystyle{ |DC|= \frac{2}{3}a}\)
Teraz posługując się twierdzeniem cosinusów dla trójkąta DAB obliczamy długość odcinka AD:
\(\displaystyle{ |AD|=\sqrt{(\frac{1}{3}a)^2+a^2-2*\frac{1}{3}a*a*\frac{1}{2}}}\)
\(\displaystyle{ |AD|= \frac{\sqrt{7}}{3}a}\)
teraz z twierdzenia sinusów dla trójkąta ADC obliczam sinus kąta CAD:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{2}{3} a}{\sin \angle ACD}= \frac{ \frac{\sqrt7}{9}a }{ \frac{\sqrt3}{2} }}\)
z tego \(\displaystyle{ \sin \angle ACD= \frac {\sqrt21}{7}}\)
analogicznie obliczasz sinus kąta DAB korzystając z twierdzenia sinusów w trójkącie DAB
Co do stosunku promieni. Z tw sinusów dla trójkąta ADC:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{\sin \angle DCA}= 2R_{1}}\) gdzie R1 - to długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
z tw sinusów dla trójkąta ABD:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{\sin \angle ABD}=2R_{2}}\) ale ponieważ
\(\displaystyle{ \angle DCA=\angle ABD}\) to
\(\displaystyle{ R_{1}=R_{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{R_{1}}{R_{2}}=1}\)