Oblicz pole trapezu, mają dane długości podstaw a,b i długości ramion c, d.
a=44 cm; b=16 cm; c=17 cm; d=25 cm
Zrobiłem rysunek, narysowałem wysokości i układ równań stworzyłem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} { y^{2}+ h^{2}=625 \\ x ^{2}+ h^{2}=289 } \end{cases}{}\)
i \(\displaystyle{ x=44-y}\), więc \(\displaystyle{ x^{2}=1936-88y+ y^{2}}\)
No i \(\displaystyle{ 625-y^{2}=289-x^{2}}\); podstawiam \(\displaystyle{ x^{2}}\) pod równanie, rozwiązuję i źle wychodzi( kulawy x,y). Gdzie jest błąd?
Pole trapezu- brak wysokości
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy