Trapez prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Trapez prostokątny

Post autor: szymek12 »

Równoległe boki trapezu prostokątnego opisanego na okręgu o długości promienia r, mają długości a i b. Dowieść, że \(\displaystyle{ \frac{1}{r}= \frac{1}{a}+ \frac{1}{b}}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Trapez prostokątny

Post autor: florek177 »

szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Trapez prostokątny

Post autor: szymek12 »

Jakieś inne pomysły?
ODPOWIEDZ