okrąg wpisany w trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 26 kwie 2008, o 14:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gorlice/Kraków
- Podziękował: 23 razy
okrąg wpisany w trapez
W trapez o kątach ostrych 30 i 60 stopni wpisano okrąg o promieniu r=1. Oblicz długośc podstaw tego trapezu.
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
okrąg wpisany w trapez
skoro \(\displaystyle{ r=1}\) to \(\displaystyle{ h=2}\)
teraz z funkcji tryg można policzyć ramiona :
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{2}{a} a=4 \\
sin60^o= \frac{2}{b} b= \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
Skoro w ten trapez można wpisać okrąg, to \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
\(\displaystyle{ d=c+x+y}\) (x i y to podstawy trójkątów z których szukaliśmy ramion)
Liczymy x i y :
\(\displaystyle{ cos30^o= \frac{x}{a} x=2 \sqrt{3} \\
cos60^o= \frac{y}{b} y= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
I wracając do \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
\(\displaystyle{ 4+ \frac{4 \sqrt{3} }{3} =2 \sqrt{3} + \frac{2 \sqrt{3} }{3} +2c\\}\)
\(\displaystyle{ c=2- \frac{2 \sqrt{3} }{3}\\
d=c+x+y \\
d= 2+2 \sqrt{3}}\)
pozdr
teraz z funkcji tryg można policzyć ramiona :
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{2}{a} a=4 \\
sin60^o= \frac{2}{b} b= \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
Skoro w ten trapez można wpisać okrąg, to \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
\(\displaystyle{ d=c+x+y}\) (x i y to podstawy trójkątów z których szukaliśmy ramion)
Liczymy x i y :
\(\displaystyle{ cos30^o= \frac{x}{a} x=2 \sqrt{3} \\
cos60^o= \frac{y}{b} y= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\)
I wracając do \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
\(\displaystyle{ 4+ \frac{4 \sqrt{3} }{3} =2 \sqrt{3} + \frac{2 \sqrt{3} }{3} +2c\\}\)
\(\displaystyle{ c=2- \frac{2 \sqrt{3} }{3}\\
d=c+x+y \\
d= 2+2 \sqrt{3}}\)
pozdr