Okrąg wpisany w trapez. Znajdź obwód i pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Tys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 12 kwie 2005, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

Okrąg wpisany w trapez. Znajdź obwód i pole trapezu

Post autor: Tys »

Proszę o rozwiązanie tego zadania:

Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 2 cm i 4 cm od końców ramienia pochyłego względem podstaw. Znaleźć obwód i pole tego trapezu
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Okrąg wpisany w trapez. Znajdź obwód i pole trapezu

Post autor: W_Zygmunt »


Korzystamy trzy razy z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^{2} + r^{2}\,=\,b^{2}}\)
\(\displaystyle{ y^{2} + r^{2}\,=\,a^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x - y)^{2} + (2\cdot r)^{2}\,=\,(x + y)^{2}}\)
(Dziękuję, poprawiłem)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2006, o 16:02 przez W_Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Okrąg wpisany w trapez. Znajdź obwód i pole trapezu

Post autor: Tristan »

W_ZYGMUNT w trzeciej linijce chyba powinno być 2r, a nie 2x. Chciałbym również zapytać, bo sam chciałem zrobić podobnym sposobem:), skąd jest pewność, że prmień który pada na (x+y), jest do (x+y) prostopadły?
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Okrąg wpisany w trapez. Znajdź obwód i pole trapezu

Post autor: W_Zygmunt »

Oczywiście, ma być "2r". Prosta AD jest styczna, zatem promień w punkcie styczności jest prostopadły.
ghost212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 lis 2007, o 20:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BP
Podziękował: 1 raz

Okrąg wpisany w trapez. Znajdź obwód i pole trapezu

Post autor: ghost212 »

A jeżeli można zapytać skąd w tym zadaniu wzieliśmy r ?

I przy okazji proszę o pomoc, bo utknąłem w miejscu w podobnym zadaniu:

Różnica jedyna polega na tym, że nie mamy danego b jak na rysunku wyżej, natomiast mamy daną długość środka okręgu z drugim końcem dłuższej(dolnej) podstawy. No i co prawda u siebie obliczyłem i r i x i brakuje mi tylko y, a pomysły się już wyczerpały. Kto może niech pomoże.
ODPOWIEDZ