Przekątna prostokąta ma długość 10, a obwód każdego z trójkątów powstałych wskutek podziału prostokąta przekątną, równa się 24. Oblicz pole prostokąta
prosze o pomoc, potrzebne na jutro!
obliczyć pole prostokąta mając podaną przekątną
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
obliczyć pole prostokąta mając podaną przekątną
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=100 \\ a+b+10=24 \end{cases}}\)
gdzie a,b boki prostokąta. Pole oczywiście \(\displaystyle{ P=ab}\).
gdzie a,b boki prostokąta. Pole oczywiście \(\displaystyle{ P=ab}\).
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
obliczyć pole prostokąta mając podaną przekątną
\(\displaystyle{ ... \iff \begin{cases} a^2+(14-a)^2=100 \\ b=14-a \end{cases} \iff \begin{cases} a^2-14a+48=0 \\ b=14-a \end{cases}}\)
Rozwiązujemy równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ a^2-14a+48=0 \\
\Delta=4 \\
a=6 a=8}\)
Czyli rozwiązaniem jest:
\(\displaystyle{ a=6}\) oraz \(\displaystyle{ b=14-6=8}\)
Pole: \(\displaystyle{ P=ab=48}\)
Rozwiązujemy równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ a^2-14a+48=0 \\
\Delta=4 \\
a=6 a=8}\)
Czyli rozwiązaniem jest:
\(\displaystyle{ a=6}\) oraz \(\displaystyle{ b=14-6=8}\)
Pole: \(\displaystyle{ P=ab=48}\)
obliczyć pole prostokąta mając podaną przekątną
jak obliczyć boki prostokąta wiedząc,że jeden bok jest trzy razy dłuższy,a obwód jest równy 28cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
obliczyć pole prostokąta mając podaną przekątną
Od czego ?ula123 pisze:jak obliczyć boki prostokąta wiedząc,że jeden bok jest trzy razy dłuższy,a obwód jest równy 28cm.