a) Wykaż, że przekątne równoległoboku dzielą go na cztery trójkąty o równych polach.
b) znajdź pole równoległoboku, w którym przekątne o długości 10 cm i 14cm przecinają się pod kątem 30 stopni
byłbym wdzięczny za odp. bo potrzebne na jutro!
przekątne równoległoboka dzielą go na 4 trójkąty
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
przekątne równoległoboka dzielą go na 4 trójkąty
a) wystarczy powołać się na fakt, że przekątne w równoległoboku połowią się.
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2008, o 07:12 przez Brzytwa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
przekątne równoległoboka dzielą go na 4 trójkąty
Z tym kątem prostym to bym tak nie szarżował. Ale jak się skorzysta ze wzoru:
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} ab sin\alpha}\)
To stanie się to oczywiste, bo \(\displaystyle{ sin\alpha = sin(\pi - )}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} ab sin\alpha}\)
To stanie się to oczywiste, bo \(\displaystyle{ sin\alpha = sin(\pi - )}\)