Wykaż że

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aga_1_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 9 lis 2007, o 09:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Wykaż że

Post autor: aga_1_5 »

Wykaż że jeden z kątów trójkąta o bokach \(\displaystyle{ a = m^{2} - 2m , b= m^{2} -1 , c= m^{2} -m +1}\) jest równy 60 stopni.
frej

Wykaż że

Post autor: frej »

tw. cosinusów powinno pomóc...
aga_1_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 9 lis 2007, o 09:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Wykaż że

Post autor: aga_1_5 »

Tak myslałam ze trzeba użyć tw. cosinusów ale niestety nic mi nie chce wyjśc ...
frej

Wykaż że

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ cos{\alpha}=\frac{b^2+c^2-a^2}{2ab}}\) i \(\displaystyle{ cos{60^{\circ}}=\frac{1}{2}}\).
ODPOWIEDZ