Ziemia obraca się do okoła osi z prędkością kątową:
a) w=4 rad/s
b) w=100 rad/min
c) w=n rad/s
Ile obrotów wykona koło w ciągu minuty?
Ziemia
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Ziemia
Chyba ile obrotów wykona Ziemia w ciągu minuty, tak?
\(\displaystyle{ w=n\cdot 2\pi[rad/s]}\)
a). \(\displaystyle{ n=\frac{w}{2\pi}=\frac{4}{2\pi}=\frac{2}{\pi}[obr/s]=\frac{2}{\pi}\cdot 60[obr/min]}\)
pozdrawiam...
\(\displaystyle{ w=n\cdot 2\pi[rad/s]}\)
a). \(\displaystyle{ n=\frac{w}{2\pi}=\frac{4}{2\pi}=\frac{2}{\pi}[obr/s]=\frac{2}{\pi}\cdot 60[obr/min]}\)
pozdrawiam...