Oblicz kąt nachylenia do osi OX - prosta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
RafalM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 25 sie 2008, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl

Oblicz kąt nachylenia do osi OX - prosta

Post autor: RafalM »

Do pewnej prostej należą punkty \(\displaystyle{ A=(-2,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(4,5)}\) wyznacz \(\displaystyle{ \tan}\) kąta nachylenia tej prostej do osi \(\displaystyle{ O}\) \(\displaystyle{ X}\)
Ostatnio zmieniony 28 sie 2008, o 09:47 przez RafalM, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Oblicz kąt nachylenia do osi OX - prosta

Post autor: Lider_M »

Skorzystaj z tego, że jeżeli mamy prostą \(\displaystyle{ y=ax+b}\), to zachodzi \(\displaystyle{ \tan\alpha=a}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\), to kąt nachylenia prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) to dodatniej półosi \(\displaystyle{ OX}\).
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Oblicz kąt nachylenia do osi OX - prosta

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}x+3\frac{2}{3}}\)

Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt nachylenia danej prostej do osi \(\displaystyle{ OX}\).
Zgodnie z tym, co napisał przedmówca, mamy:
\(\displaystyle{ \ tg\alpha=\frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ