Promień R okręgu wpisanego w prostokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Promień R okręgu wpisanego w prostokąt
Boki prostokąta o obwodzie 56 są w stosunku 5:9. Oblicz promień R okręgu opisanego na tym prostokącie
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Promień R okręgu wpisanego w prostokąt
Korzystając ze stosunku mamy a=9x i b=5x,
ponieważ \(\displaystyle{ O=2a+2b=56}\) to \(\displaystyle{ 2\cdot 9x+2\cdot 5x=56 \iff x=2}\)
Czyli: \(\displaystyle{ a=18 \ i \ b=10}\), a promień jest równy \(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}\sqrt{a^2+b^2}=\frac{1}{2}\sqrt{424}}\)
ponieważ \(\displaystyle{ O=2a+2b=56}\) to \(\displaystyle{ 2\cdot 9x+2\cdot 5x=56 \iff x=2}\)
Czyli: \(\displaystyle{ a=18 \ i \ b=10}\), a promień jest równy \(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}\sqrt{a^2+b^2}=\frac{1}{2}\sqrt{424}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Promień R okręgu wpisanego w prostokąt
Ten wynik mozna jeszcze jakos uproscic czy moze tak zostac ?
Dzieki wielkie
Dzieki wielkie