Oblicz pola figur
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
Oblicz pola figur
w f skorzystaj z tego że te zakreślone figury to romby. Oblicz ich pola z wzoru na przekątne rombu.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2005, o 17:43 przez robert179, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Oblicz pola figur
e) Zauważ, że wysokość trójkąta ABC i CDE jest taka sama. Pole trójkąta można wyrazić przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ah}\) czyli pole trójkąta ABC to \(\displaystyle{ 4\frac{1}{2}h}\) a pole trójkąta CDE to \(\displaystyle{ 1\frac{1}{2}h}\). Teraz korzystamy z wzoru na pole trójkąta wyrażone : \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab sin \gamma}\) czyli podstawiając otrzymujemy, że pole trójkąta ABC to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} 8 9 sin 30^{\circ}=18}\). Czyli \(\displaystyle{ 18=4\frac{1}{2}h}\) z czego wynika, że wysokość h to 4. Podstawiając do wzoru na pole trójkąta CDE otrzymujemy, że jego pole to 6.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2005, o 17:39 przez Tristan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 19 wrz 2005, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 27 razy
Oblicz pola figur
a jak zrobic przykład f bo mi zle wychodzi:(
p.s. tristan to chyba sie tyczy zad d:)
p.s. tristan to chyba sie tyczy zad d:)
- Ula
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 wrz 2005, o 01:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Pomógł: 2 razy
Oblicz pola figur
przykład a)
Mniejszy kąt tego trójkąta to 30 stopni, a przyprostokątne to x i 6. Oblicz
\(\displaystyle{ tg 30^o = \frac{x}{6}}\) czyli
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3} = \frac{x}{6}}\)
Wyliczysz \(\displaystyle{ x=2\sqrt{3}}\)
Potem korzystamy ze wzoru na pole trapezu, gdzie
\(\displaystyle{ a=6 -2\sqrt{3}}\)
b=6
h=6
\(\displaystyle{ P=36 -6\sqrt{3}}\)
Mniejszy kąt tego trójkąta to 30 stopni, a przyprostokątne to x i 6. Oblicz
\(\displaystyle{ tg 30^o = \frac{x}{6}}\) czyli
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3} = \frac{x}{6}}\)
Wyliczysz \(\displaystyle{ x=2\sqrt{3}}\)
Potem korzystamy ze wzoru na pole trapezu, gdzie
\(\displaystyle{ a=6 -2\sqrt{3}}\)
b=6
h=6
\(\displaystyle{ P=36 -6\sqrt{3}}\)
- Ula
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 wrz 2005, o 01:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Pomógł: 2 razy
Oblicz pola figur
f)
Możesz utworzyć z tego sześciokąt, czyli 6 razy pole trójkąta równobocznego.
\(\displaystyle{ P=6\frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P=24\sqrt{3}}\)
Nie doczytałam, o które Ci chodziło.
Możesz utworzyć z tego sześciokąt, czyli 6 razy pole trójkąta równobocznego.
\(\displaystyle{ P=6\frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P=24\sqrt{3}}\)
Nie doczytałam, o które Ci chodziło.