Okręgi styczne na odcinku
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 sie 2008, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T.G
Okręgi styczne na odcinku
Na odcinku długości 16cm oraz na jego połowach jako na średnicach zakreślono trzy okręgi. Oblicz długość promienia okręgu stycznego do tych trzech okręgów.
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Okręgi styczne na odcinku
To zadanie było na forum lub na Matmixie, bo je znam, ale dobra.
Oznacz przez r dł. promienia tego okręgu
Wówczas:\(\displaystyle{ 8-r=\sqrt{(4+r)^2-16}}\)
[ Dodano: 17 Sierpnia 2008, 13:29 ]
r=2,(6)
Oznacz przez r dł. promienia tego okręgu
Wówczas:\(\displaystyle{ 8-r=\sqrt{(4+r)^2-16}}\)
[ Dodano: 17 Sierpnia 2008, 13:29 ]
r=2,(6)