Dany jest trapez prostokątny \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ \angle A = \angle D=90^\circ}\) i \(\displaystyle{ AB > CD}\)
Okrąg o danym promieniu \(\displaystyle{ R}\) przechodzący przez punkty \(\displaystyle{ A,C}\) i \(\displaystyle{ D}\) przecina odcinki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ N}\) tak, że \(\displaystyle{ AM : AB = CN : CB = 1 : 3}\). Obliczyć pole trapezu.
trapez prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
trapez prostokątny
jedynie wskazówka: BC i BA są siecznymi okręgu. w własności siecznych wynika, że BN*BC=BM*BA, skąd dalej BA=BC i w konsekwencji AM=CN itd. dalej, wynika stąd również, że MN||AC. ponieważ AC=2R, to MN=4/3*R.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
trapez prostokątny
1. Zrób ładny rysunek!
2. Z tw. o odcinkach siecznych i treści zadania wynika, że \(\displaystyle{ MB=NB}\)
3. Przyjmijmy oznaczenia: \(\displaystyle{ AD=h>0\wedge DC=b>0}\)
Wtedy \(\displaystyle{ AM=b\wedge MB=2b\wedge BC=3b}\)
4. Z \(\displaystyle{ \Delta ACD;\,\Delta MBC}\) prostokątnych i tw. Pitagorasa mamy układ
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}h^2+b^2=(2R)^2\\h^2+(2b)^2=(3b)^2\end{array}}\)
którego rozwiązanie wyznaczy jednoznacznie długości potrzebne do obliczenia pola trapezu w oparciu o powszechnie znany wzór
Pozdrawiam
2. Z tw. o odcinkach siecznych i treści zadania wynika, że \(\displaystyle{ MB=NB}\)
3. Przyjmijmy oznaczenia: \(\displaystyle{ AD=h>0\wedge DC=b>0}\)
Wtedy \(\displaystyle{ AM=b\wedge MB=2b\wedge BC=3b}\)
4. Z \(\displaystyle{ \Delta ACD;\,\Delta MBC}\) prostokątnych i tw. Pitagorasa mamy układ
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}h^2+b^2=(2R)^2\\h^2+(2b)^2=(3b)^2\end{array}}\)
którego rozwiązanie wyznaczy jednoznacznie długości potrzebne do obliczenia pola trapezu w oparciu o powszechnie znany wzór
Pozdrawiam