trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
trójkąt
Trójkąt o bokach 8cm, 10cm, 12cm podzielono prostą równoległą do najdłuższego boku tak, że pola otrzymanych figur są równe. Obliczyć obwody tych figur.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
trójkąt
zauważ że jeśli masz dwa trójkąty podobne i ich pola są podobne w skali k, to ich dowolne dwa boki a także obwody są podobne w skali \(\displaystyle{ \sqrt{k}}\)...
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
trójkąt
Prosta dzieli duży trójkąt o polu \(\displaystyle{ P}\) na mniejszy trójkąt, podobny do dużego (kkk) oraz na trapez. Mniejszy trójkąt i trapez mają te same pole, z czego wynika, że wynoszą one \(\displaystyle{ \frac{1}{2}P}\).
Więc z własności stosunku pól figur podobnych mamy, że:
\(\displaystyle{ k^2=\frac{P}{\frac{1}{2}P}=2 k=\sqrt{2}}\)
Więc odpowiednie boki mniejszego trójkąta są odpowiednio równe"
\(\displaystyle{ \frac{8}{\sqrt{2}}=4\sqrt{2}, \frac{10}{\sqrt{2}}=5\sqrt{2}, \frac{12}{\sqrt{2}}=6\sqrt{2} Ob=15\sqrt{2}}\)
Odpowiednie boki trpazu mają długość:
\(\displaystyle{ 8-4\sqrt{2}, 12, 10-5\sqrt{2}, 6\sqrt{2} 30-3\sqrt{2}}\)
Więc z własności stosunku pól figur podobnych mamy, że:
\(\displaystyle{ k^2=\frac{P}{\frac{1}{2}P}=2 k=\sqrt{2}}\)
Więc odpowiednie boki mniejszego trójkąta są odpowiednio równe"
\(\displaystyle{ \frac{8}{\sqrt{2}}=4\sqrt{2}, \frac{10}{\sqrt{2}}=5\sqrt{2}, \frac{12}{\sqrt{2}}=6\sqrt{2} Ob=15\sqrt{2}}\)
Odpowiednie boki trpazu mają długość:
\(\displaystyle{ 8-4\sqrt{2}, 12, 10-5\sqrt{2}, 6\sqrt{2} 30-3\sqrt{2}}\)