trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

trapez

Post autor: szymek12 »

W trapezie prostokątnym podstawy maja długość a i b (a>b), natomiast ramię prostopadłe ma długość c. Wyznacz odległości punktu przecięcia się przekatnych od dłuższej podstawy i prostopadłego ramienia.
frej

trapez

Post autor: frej »



Z podobieństwa trójkątów masz:
\(\displaystyle{ \frac{c}{b}=\frac{h}{x} \qquad \frac{c}{a}=\frac{h}{a-x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{x}=\frac{c}{h}=\frac{a}{a-x}}\)
\(\displaystyle{ b(a-x)=ab-bx=ax x=\frac{ab}{a+b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{b}=\frac{h}{x} h=\frac{cx}{b}=\frac{c\cdot \frac{ab}{a+b}}{b}=\frac{ac}{a+b}}\)
ODPOWIEDZ