Prostokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
forgetmenot21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 25 mar 2008, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy

Prostokąt

Post autor: forgetmenot21 »

Jak sprawdzić gdy mam podane współrzędne czterech punktów na płaszczyźnie czy one definiują prostokąt? (jest na to jakiś wzór, funkcja? bo taka zależność jest mi potrzebna do napisania programu w javie)
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

Prostokąt

Post autor: robin5hood »

nie wiem czy dobrze ale moze tak
\(\displaystyle{ A(x_1,y_1),B(x_2, y_1),C(x_2,y_2),D(x_1,y_2)}\)
forgetmenot21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 25 mar 2008, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy

Prostokąt

Post autor: forgetmenot21 »

Dzięki
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Prostokąt

Post autor: Sylwek »

W ten sposób tylko znajdujesz wszystkie prostokąty o bokach równoległych do OX i OY. Przedstawię swój pomysł:
- bierzemy punkt A, znajdujemy dwa najbliższe mu punkty, powiedzmy B i C, mierzymy odległość |AB| i |AC|
- bierzemy niewykorzystany punkt, mierzymy odległości |DB| i |DC|
- jeśli |DC|=|AB| i |DB|=|AC|, to mamy równoległobok
- jeśli iloczyn skalarny wektorów AB i AC jest równy 0, to mamy już prostokąt (jeśli \(\displaystyle{ \vec{AB}=[p,q], \ \vec{AC}=[g,h]}\), to \(\displaystyle{ \vec{AB} \circ \vec{AC}=pg+qh}\), liczyć współrzędne wektora raczej umiesz )
ODPOWIEDZ