Trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Trójkąt

Post autor: szymek12 »

Dowieść, że jeżeli a,b,c są długościami boków trójkata, to \(\displaystyle{ a^{2}+ b^{2} qslant \frac{1}{2} c^{2}}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trójkąt

Post autor: klaustrofob »

niech c będzie najdłuższym bokiem. z tw. kosinusów mamy \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2ab\cos\gamma\leqslant (\ bo \cos\gamma\leqslant -1)\ a^2+b^2+2ab\geqslant (\ bo 2ab\leqslant a^2+b^2)\ a^2+b^2+a^b+b^2\leqslant 2(a^2+b^2)}\), co daje tezę. jeżeli nierówność jest prawdziwa dla najdłuższego boku, to tym bardziej dla pozostałych.
frej

Trójkąt

Post autor: frej »

klaustrofob pisze:\(\displaystyle{ (\ bo \cos\gamma\leqslant -1)}\)
pomyliłeś znaczki
ODPOWIEDZ