Dowieść, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest mniejsza od sumy długości przeciwprostokątnej i opuszczonej na nią wysokości.
Dzięki za pomoc
Trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 54 razy
Trójkąt prostokątny
Oznaczamy a, b, c, h.
Z tw pitagorasa mamy \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
Z pola trójkąta mamy \(\displaystyle{ ab=ch}\)
Teraz przekształcamy tezę
\(\displaystyle{ a+b}\)
Z tw pitagorasa mamy \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
Z pola trójkąta mamy \(\displaystyle{ ab=ch}\)
Teraz przekształcamy tezę
\(\displaystyle{ a+b}\)