Witam
Znajdź długości boków prostokąta o obwodzie 20 takie, aby pole tego prostokąta było największe.
Próbowałem tak:
\(\displaystyle{ 2a + 2b = 20}\)
\(\displaystyle{ a + b = 10}\)
\(\displaystyle{ ab = x}\)
Dalej nie wiem :/
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Największe pole prostokąta
Największe pole prostokąta
\(\displaystyle{ ab=a(10-a)=-a^2+10a}\)
Największą wartość przyjmuje dla \(\displaystyle{ x_w=\frac{-b}{2a}=\frac{-10}{-2}=5}\)
Czyli będzie to kwadrat.
Największą wartość przyjmuje dla \(\displaystyle{ x_w=\frac{-b}{2a}=\frac{-10}{-2}=5}\)
Czyli będzie to kwadrat.